arhiva

Priručnik za početnike

Riba mjeseca

Crossocheilus oblongus


Cleithracara maronii

foto: nautilu007

Crossocheilus oblongus ili narodnim nazivom Sijamski algojed potječe iz jugoistočne Azije.
U prirodi obitava u bistrim vodama tekućicama te u naplavljenim šumskim područjima koje je rijeka naplavila tijekom velikih sezonskih kiša.

Ovo je izgledom karakteristična riba zbog svog srebrnog izduženog tijela i crne vodoravne crte te je jedan od najpoznatijih algojeda, a time i rado viđena riba u svakom slatkovodnom akvariju.

Parametri vode

Sijamski algojed nije zahtjevan za držanje. U prirodi obitava u relativno mekšoj i ph neutralnijoj vodi no podnosi i tvrdu vodu te ph 6,5 – 8. S obzirom da u prirodi pliva u brzim vodama tekućicama, voli jak protok te vodu bogatu kisikom. Zbog jakog protoka, takve vode u prirodi ne akumuliraju organski otpad stoga su potrebne redovite izmjene vode kako bi kvaliteta vode u akvariju ostala na zadovoljavajućem nivou.
Preporuča se držanje unutar sljedećih parametara:  6,5 - 7,5 pH, 5 - 15 dH te 22 - 28°C.

Ponašanje, društvenost

Ovo je miroljubiva no teritorijalna riba. Voli društvo iste vrste no može se držati i kao jedinka zajedno s drugim miroljubivim ribama.
Kada su u jatu njihova osobnost posebno dolazi do izražaja. Drže se zajedno ali postavljaju hijerarhijski poredak grupe što je ponekad zabavno gledati. Držite li malu grupu od samo par komada, dominantni će maltretirati slabije i „ribljim svađama“ neće biti kraja stoga se preporuča jato od 5-6 ili više komada kako bi se ta teritorijalnost „raspršila“ na više riba.

Sijamci su brzi plivači i poprilično aktivne ribe stoga ih nemojte staviti sa sporim i plahim ribama. Njihovo konstantno jurcanje po akvariju uznemirit će spore i mirne ribe poput diskusa, a ribe pod stresom lako obolijevaju stoga takve situacije treba izbjeći. Iako brzi plivači, Sijamci teško plivaju u mjestu pa ćete ih često vidjeti kako se odmaraju na lišću velikih biljaka poput Echinodorusa.

Za jato od 5-6 komada potrebna je zapremina ne manja od 200 litara no kada je riječ od litraži, vodite se onim – što više to bolje. Ako niste u mogućnosti osigurati im veći akvarij, radije uzmite samo jednog Sijamca. S obzirom na njegovu veličinu, možete ga držati u akvarij od 100-tinjak litara. On će se uklopiti u postojeću riblju ekipu pod uvjetom da je ekipa miroljubive naravi.

Uređenje akvarija

Ova riba prilagodit će se manje-više svakom akvarijskom uređenju, no kao i svaka riblja vrsta, Sijamac preferira setup koji nalikuje njegovom prirodnom okruženju; šljunak različitih veličina, panjevi i grane s pokojim većim oblim kamenom te biljkama porijeklom iz Azije (anubiasi, kripte, paprati itd.). Spororastuće bilje podložnije je razvoju algi koje će Sijamac drage volje pobrstiti i time potvrditi titulu jednog od najboljeg ribljeg algojeda.

Prehrana

Sijamski algojed je svejed. U svom prirodnom okruženju hrani se algama i planktonom no u akvariju će prihvatiti svu ponuđenu hranu, od žive i suhe hrane preko povrća i algi. Svježe povrće bitna je stavka za njegov pravilan rast i razvoj pa mu ponudite blanširani grašak, špinat, salatu i drugo zeleno povrće.
Također treba napomenuti da će kao mlad brstit alge „ko veliki“, no kasnije kad odraste, radije prihvaća komercijalnu hranu (listiće, tabletice itd..).

Razlika spolova

Sijamce je gotovo nemoguće raspoznati po spolu. Neki vjeruju da spolno zrele ženke imaju deblje tijelo no to još uvijek nije potvrđeno kao činjenica.

Razmnožavanje

Za sada nije poznato razmnožavanje ovih riba u hobiju pa su primjerci riba u pet shopovima zapravo uhvaćeni u divljini. Neki tvrde da je razmnožavanje u zatočeništvu moguće uz pomoć ubrizgavanja hormona, no to još uvijek nije opisano i potvrđeno.

Upozorenje

Latinski naziv za Sijamskog algojeda je Crossocheilus oblongus i to je trenutno njegov ispravan naziv. Iako ga mnogi još uvijek nazivaju nekim od starih latinskih naziva, ti nazivi su nevažeći.
Stari (nevažeći) latinski nazivi su: Crossocheilus siamensis i Epalzeorhynchus siamensis.

Također, izgledom slična Sijamcu je i riba pod nazivom Epalzeorhynchos kalopterus (Flying fox), kod nas poznatiji kao "Lažni sijamac". Vizualnu razliku između ove dvije ribe možete uočiti na donjoj fotografiji.


Sijamski algojed
foto: aquariss.net


povratak na početnu stranicu

web prijatelji

aquariss forum