arhiva

Priručnik za početnike

Riba mjeseca

Cleithracara maronii


Cleithracara maronii

foto: nautilu007

Cleithracara maronii ili Ključanice potječu iz rijeke Maroni koja se nalazi u sjevernom dijelu Južne Amerike. Također se mogu pronaći u riječnim područjima Venezuele, Gvajane, Trinidada i Tobaga.

To su mali miroljubivi patuljasti ciklidi. Imaju tamnu mrlju ispod leđne peraje koja je kod prvoprikupljenih primjeraka vrste imala oblik starinske ključanice, po čemu je i vrsta dobila ime.
Danas ta mrlja nije uvijek u obliku ključanice, no karakteristično ime se i dalje zadržalo u narodu.

Parametri vode

Cleithracara maronii podnose kiselu i lužnatu vodu te veliki raspon tvrdoće vode. Iako otporni ciklidi, preferiraju konstantne parametre u akvariju.
S obzirom da potječu iz sporijih voda, ne vole jaka strujanja pa im omogućite barem određene dijelove akvarija gdje strujanje vode nije prejako.
Također ne preferiraju jako svjetlo pa je poželjno imati nešto plutajućeg bilje. Plutajuće bilje će mjestimično praviti sjene te „zaštititi“ ove ciklide od direktnog akvarijskog svjetla.
Preporuča se držanje unutar slijedećih parametara:  6.0 – 7.7 pH, 3 – 20 Gh te 22 - 27°C.

Ponašanje, društvenost

Cleithracara maronii jako sumiroljubivi ciklidi. Plahi su i plašljivi pa im je potreban mir i sigurnost kako bi se dobro osjećali. Kad su preplašeni ili pod stresom, bježe među bilje gdje mijenjaju boju tijela kako bi se stopili s okolinom.
Iako miroljubivi ciklidi, ne smijemo zaboraviti da su to ipak - ciklidi. Prilikom razmnožavanja čuvaju i brane svoje leglo, suprotstavljajući se ribama čak i većim od sebe.

S obzirom da su Maroni monogamne ribe, najčešće se drže u paru, no ako ima dovoljno prostora u akvariju, mogu se držati i u manjem jatu.
Pri kombiniranju s drugim vrstama, imajte na umu da su to plašljive ribe kojima je potreban osjećaj sigurnosti pa im prema tome birajte i miroljubive sustanare. Možete ih držati s jatom tetri te manjim somovima. Također se mogu držati i s drugim miroljubivim ciklidima poput Ramireza, Apistograma, Skalara i Diskusa.

Uređenje akvarija

Maroni najbolje funkcioniraju sa slabijom rasvjetom u akvariju stoga je poželjno imati plutajuće bilje kako bi se svjetlo prigušilo. Također preferiraju sitan šljunak tamnije boje te dobro zabiljen akvarij koji će im pružiti mnoga skrovišta i time veću sigurnost. Iako vole zabiljene akvarije, potrebno im je ostaviti prostora za plivanje.

Grane i panjevi su također poželjni u akvariju jer njihovo prirodno stanište obiluje istima, a pokoji ravni kamen, dobro će doći pri mrijestu.
Maroni narastu do 10-ak centimetara stoga se preporuča zapremnina veća od 75 litara za jedan par.

Prehrana

Ovi ciklidi su svejedi. U svom prirodnom okruženju hrane se koprenjacima i larvama insekata, no u akvariju će prihvatiti svu ponuđenu hranu, od listića i tabletica preko smrznute hrane i svježeg povrća. Za top formu i prekrasne boje ponudite im što raznovrsniji meni.

Razlika spolova

Marone je moguće razlikovati po spolu. Mlade ribe su manje-više identične, no kod odraslih primjeraka uočava se razlika. Mužjaci su nešto veći te imaju izduženiju leđnu i analnu peraju koja ide u „špic“. Peraje u ženki su oblije.

Razmnožavanje
S obzirom da su Maroni monogamne ribe, potrebno je imati formirani par.
Njihov mrijest nije posebice zahtjevan pa ih možete mrijestiti u mješovitom tanku, kao i u zasebnom mrijesnom tanku.
Kako bi potaknuli mrijest, zamijenite veću količinu vode s vodom toplijom za par stupnjeva.
Ostali parametri trebali bi se kretati u okvirima: pH ispod 7 (6,4 – 6,8), tvrdoća 3 – 12 gH (idealno oko 5) i temperatura 24 - 26°C.

Ovi ciklidi se mrijeste na podlozi i imaju „otvoreno leglo“ stoga im je potrebno omogućiti ravnu površinu na koju će položiti jaja. U tu svrhu koristi se ravan kamen koji mužjak prije mrijesta temeljito očisti. Ženka zatim polaže i do 300 jaja nakon čega ih mužjak oplođuje.
Za jaja se brinu oba roditelja ventilirajući ih perajama. Neoplođena jaja budu izdvojena, a uljezi otjerani od legla. Maroni su u pravilu izvrsni roditelji, no mladi neiskusni parovi ipak znaju pojesti svoja jaja. Zbog toga se kod mladih parova preporuča izdvajanje oplođenih jaja u zaseban mrijesni akvarij.

Mladi se izlegu nakon 3 – 5 dana te samostalno zaplivaju 7-10 dana kasnije. Hranite ih artemijom, infuzorijem, te kasnije s hranom za mlade ribice.


povratak na početnu stranicu

web prijatelji

aquariss forum