arhiva

Priručnik za početnike

Biljka mjeseca

Rotala macrandraRotala macrandra


Rotala macrandra potječe iz Azije, točnije iz Indije. Prekrasna je biljka nježnih lepršavih listova koji variraju od žućkaste preko roze do crvene boje, ovisno o uvjetima u kojima se drži.

Parametri

Za razliku od većine ostalih Rotala, Macrandra je zahtjevna biljka koja iziskuje mekanu i kiseliju vodu, jak intenzitet svjetla, dobru podlogu, dodatak tekućeg gnojiva te se preporuča dodavanje CO2 kako bi biljka dostigla svoj puni potencijal.
Potrebno joj je barem 0,75 wata svjetla po litri vode, u protivnom će donji dijelovi biljke propadati i trunuti. Niska količina nitrata u kombinaciji s visokim fosfatima te doziranjem željeza daje idealne uvjete koji će rezultirati bujnim rastom te jarko crvenom bojom ove biljke. Primijetite li da su joj listovi postali svijetlo narančasti znači da je količina nitrata u akvariju dostigla visok nivo pa se tako ova biljka koristi i kao indikator kakvoće vode.

Uzgoj i održavanje

Brzina rasta ove biljke ovisi o uvjetima držanja no generalno varira između srednjeg i brzog rasta. U idealnim uvjetima može narasti i do pola metra pa se zato postavlja u srednji ili stražnji plan, ovisno o veličini tj. visini akvarija kojeg imamo. Pri sađenju je potrebno obratiti pažnju na razmak između biljki u protivnom će donji dijelovi stabljike propadati zbog nedostatka svjetla što će rezultirati odvajanjem gornjeg dijela stabljike od ostatka biljke. Preporuča se sadnja u razmaku od 4-5 cm.

Razmnožavanje

Rotala macrandra razmnožava se rezanjem i bočnim izdancima. Kad preraste željenu visinu, gornji dijelovi biljke se odrežu i ponovno zasade, a donji dijelovi se presele u rasadni akvarij (gdje izgled akvarija i nije toliko bitan) te iz njih izraste nova biljka. Bočni izdanci se samo odrežu od matične biljke i nanovo zasade. Na ta dva načina u relativno kratkom vremenskom periodu možemo udvostručiti količinu stabljika.

Upotreba u akvaristici

rotala macrandra

Foto: Fabio Ghidini

S obzirom na jarko crvenu boju, ova biljka se najčešće koristi kao fokusna točka akvarija. Ako se postavi pored svijetlo zelene grupacije bilja, naglasak na kontrast bit će još i veći.
Zbog svoje ljepote i funkcionalnosti, popularna je u Dutch stilu gdje se postavlja kaskadno po visini kreirajući zapanjujuću fokusnu točku koja oduzima dah.

Upozorenje

Ova biljka je jako krhka stoga se lako ošteti u transportu.
Ne podnosi bakar, a određeni joj antibiotici mogu poprilično naštetiti stoga se kod liječenja riba i akvarija preporuča preseliti ovu biljku u neki alternativni akvarij. Nakon završetka liječenja i dovoljne izmjene vode matičnog akvarija (kako bi se koncentracija lijekova u vodi svela na najmanju moguću mjeru), biljka se preseli natrag na svoje mjesto.


baza bilja --> Rotala macrandra

web prijatelji

aquariss forum