arhiva

Priručnik za početnike

Biljka mjeseca

Nymphaea lotus Red


Nymphaea lotus Red

foto: nautilu007

Nymphaea lotus „red“ poznat je i pod nazivom Nymphaea zenkeri.  Potječe iz tropskih dijelova Afrike gdje obitava u vodama stajačicama. Ovaj prekrasan lotus najpopularniji je u svom rodu te se koristi u velikim akvarijima kao zasebna biljka, istaknuta u odnosu na cjelinu.
Postoje također i druge varijacije Nymphaea lotusa, ovisno o boji i nijansi listova (zelena, crvena…) te količini smeđih ili ljubičastih mrlja (Tiger lotus red).

Parametri

Nymphaea lotus „red“ relativno je nezahtjevna biljka. Podnosi veliki raspon temperature i tvrdoće pa će joj odgovarati sljedeći parametri: 5 – 8 pH, tvrdoća 4 – 20 gH te temperatura 22 – 30°C.
Odgovara joj jako svjetlo, te će u nedostatku istog pružati svoje listove sve do površine vode. Listove koji se približe površini potrebno je odstraniti. U protivnom će biljka shvatiti koliko ima do površine te će sa svakim novim listom nastojati stići do nje.
Bogati supstrat je najvažniji faktor, no gnojenjem vodenog stupa kao i dodavanjem CO2 u vodu postiže se bolji i raskošniji rast ove prekrasne biljke.

Uzgoj i održavanje

U idealnim uvjetima ovaj lotus relativno brzo raste zbog čega zahtijeva često odstranjivanje listova. Ako želite postići nizak rast, listove iznad željene visine odstranite po potrebi. Listovi se režu što je moguće bliže korijenu, a novi izrastu u relativno kratkom vremenu.
Lotusi svojim listovima općenito imaju tendenciju ekspanzije po cijelom akvariju, stoga ih je potrebno držati pod kontrolom. Mogu narasti i do 80cm visine i proširiti se preko pola metra stoga ako ne želite da preuzmu akvarij, redovito ih šišajte.

Iako biljka u startu raste iz gomolja, s vremenom se od njega odvoji te razvije korijenski sustav. Taj korijenski sustav se često raširi unutar supstrata cijelog akvarija, pa onda nastaje problem ako biljku želimo preseliti na drugo mjesto. Iz tog razloga akvaristi su se dosjetili sistemu kojim ograničavaju širenje korijenja po akvariju. U principu, radi se o teglici u koju posade biljku s razvijenim korijenskim sustavom. Teglicu „posade“ u supstrat te prekriju šljunkom, a biljka se nastavi normalno razvijati, zadržavajući svoje korijenje unutar teglice.

Listovi lotusa mogu doseći zavidne promjere (20-ak cm) stoga također treba pripaziti na bilje koje se nalazi ispod listova. Listovi lotusa napravit će sjenu i samim time onemogućiti donjim biljkama pravilan rast i razvoj. 

Razmnožavanje

Nymphaea lotus „red“ se razmnožava spolno i nespolno.
Kako bi ga uspjeli spolno razmnožiti, potrebno je pustiti listove da dosegnu površinu. U idealnim uvjetima razvit će se i cvijet koji će procvjetati tijekom noći. Nakon što cvijet ocvate, njegova stabljika s ostatkom cvijeta se savije i uroni u vodu. Nakon određenog vremena (2+ tjedna) sjeme se odvaja od cvijeta i tada ga je moguće zasebno posaditi. Sjeme se prilikom sadnje ne sadi duboko već se vrlo lagano prekrije pijeskom, tek toliko da ne ispluta.Lotusi se najčešće kupuju u obliku gomolja iz kojeg izraste biljka. Odraslu biljku moguće je odvojiti od gomolja tek kad razvije korijenski sustav, nakon čega je zasebno posadimo. Prvobitni gomolj nemojte baciti jer će iz njega s vremenom proklijati nova mladica. Proces se onda ponavlja.

Upozorenje:
Končasta alga može ugušiti razvoj mlade biljke iz gomolja.

Upotreba u akvaristici

S obzirom na njenu veličinu, ova biljka se sadi u srednji ili stražnji plan akvarija. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivne crvene boje, često se koristi kao fokusna točka koja daje prekrasan kontrast zelenom bilju. 


baza bilja --> Nymphaea lotus (zenkeri)

web prijatelji

aquariss forum