arhiva

Priručnik za početnike

Biljka mjeseca

Glossostigma elatinoides


Glossostigma elatinoides

foto: lakosta88

Glossostigma elatinoides potječe iz močvarnih i poplavljenih područja Australije.
Proslavio ju je 80-ih gospodin Takashi Amano kada ju je donio u Japan te počeo koristiti u svojim akvarijima. Zbog niskog rasta i sposobnosti formiranja gustog zelenog tepiha, trenutno je jedna od najpopularnijih biljaka prednjeg plana u svijetu.

Parametri

Glossostigma elatinoides je srednje zahtjevna biljka. Za nizak rast i dobar razvoj potrebni su joj jako svjetlo, CO2 doziranje te dostatna količina nitrata, fosfata i željeza u vodi.
CO2 doziranje značajno ubrzavaju rast ove biljke, a odgovara joj mekana voda (4-13 Gh).
Pri neadekvatnom osvjetljenju, rasti će u visinu kako bi se približila izvoru svjetlosti stoga joj omogućite 0,7-0,9 watt/l svjetla te pripazite da ju velike biljke ne zasjene.
Nedostatak fosfata u akvariju rezultira tamnijim listovima i sporijim rastom, a kod niske količine nitrata listovi Glossostigme će požutjeti. Pri nedostatku željeza, listovi biljke će mjestimično postati prozirni što je znak da trebate povisiti koncentraciju željeza u vodenom stupu.

Uzgoj i održavanje

U idealnim uvjetima, ova biljka relativno brzo raste. Ako je svjetlo dovoljno jako da prodre do dna, Glossa će se držat nisko i rasti horizontalno uz supstrat, formirajući lijepi gusti tepih.
Pri slabijem svjetlu i nižoj koncentraciji CO2, biljka raste vertikalno umjesto horizontalno te može doseći i do 3 cm visine.
Kako bi tepih G. elatinoides bio u top formi, potrebno ga je često šišati i održavati. Brz rast u kombinaciji s neadekvatnim tempom održavanja rezultira razgranatim slojevima Glossostigme koji horizontalno rastu jedan preko drugog. U takvoj situaciji događa se da donji slojevi dobivaju manje svjetla jer im gornji slojevi prave sjenu, pa donji slojevi postepeno odumiru.

Razmnožavanje

Glossostigma elatinoides razmnožava se malim vriježama koje su horizontalno povezane u lančani niz. Svaku individualnu biljku potrebno je odvojiti od niza te je zasebno ili u maloj grupi zasaditi u supstrat na razmacima od 1-2 centimetra.
Sama sadnja se odvija na način da biljku pincetom uhvatite za donji dio stabljike i posadite malo dublje, da samo vrhovi listova vire iz supstrata. Iako je gnjavaža saditi svaku biljku zasebno, na ovaj će se način biljka brže raširiti i tako se, uz povoljne uvjete u akvariju, formirati u prekrasan zeleni tepih u relativno kratkom vremenskom roku.

Upotreba u akvaristici

Zbog svog niskog rasta i sposobnosti formiranja gustog zelenog tepiha, G. elatinoides se najčešće koristi za prednji plan akvarija. No kod Iwagumi stila, nerijetko ćete vidjeti kompletan supstrat prekriven ovom biljkom baš zato što nisko raste i time zajedno sa svojom prekrasnom zelenom bojom daje lijepi kontrast Iwagumi kamenju.baza bilja --> Glossostigma elatinoides

web prijatelji

aquariss forum