arhiva

Priručnik za početnike

Biljka mjeseca

Blyxa japonica


Nymphaea lotus Red

foto: gstaraz

Blyxa japonica potječe iz tropskih dijelova jugoistočne Azije. Njeno prirodno stanište čine spori potoci i plitke vode stajačice.
Ovo je veoma popularna biljka zeleno-zlatnih listova. Iako naizgled jednostavna biljka, njene prekrasne zlatne nijanse i graciozan izgled čine je neizostavnom biljkom svakog Nature akvarija.

Parametri

Blyxa japonica je relativno zahtjevna biljka. Potrebna joj je dobra hranjiva podloga pri čemu je idealna kombinacija - deblji sloj zemlje za cvijeće i malo vulkanita. Dodavanje CO2 je potrebno pa ako izostane, biljka će stagnirati i s vremenom odumrijeti.

Što se rasvjete tiče; odgovara joj srednje visok do visok intenzitet svjetla, najmanje 0.5 w/l na 45 cm dubine akvarija. Pri jakom svjetlu i zadovoljavajućim uvjetima, listovi rastu gušće i raskošnije te poprime zlatno-crvenkastu nijansu. No ako je biljka u sjeni i ne dobiva dovoljno svjetla, rasti će u visinu te listove obojiti prekrasnom zelenom bojom.

Parametri vode trebali bi biti u okvirima mekane i kisele vode. Gnojenje je poželjno (nitrati, fosfati, kalij + mikroelementi).

Uzgoj i održavanje

Unatoč  svom izgledu, Blyxa zapravo ima stabljiku iz koje rastu gusto poredani listovi nalik travi. Aklimatizacija biljke na novi akvarij traje od mjesec do mjesec i pol, no općenito brzo raste kada se aklimatizira na nove uvjete pa tako može prekriti i velike površine akvarija i doseći i do 25cm visine.

Iz glavne stabljike baca korijenje koje nije estetski lijepo pa ju je svakih par mjeseci potrebno čupati iz podloge te ponovno zasaditi. Za formiranje velikog busena, dovoljno je u trokut posaditi 3 male grančice u razmaku od 15 cm i za 2-3 mjeseca dobit ćemo veliki prekrasni busen.

Izuzetno je otporna na alge i idealna je za mrijesne akvarije s podlogom.

Razmnožavanje

Blyxa se razmnožava bočnim izdancima koje možemo odvojiti od matične biljke te zasebno zasaditi. Oni će se ukorijeniti i bacit će vlastite bočne izdanke pa ćemo na taj način efikasno razmnožiti vrstu.
Ako nove izdanke odlučimo ne odvajati od matične biljke, od nakupine mladih biljki će se s vremenom formirati poveći grm. Grm možemo pustiti da se svojevoljno „povećava“  i razvija ili ga izvaditi i razdvojiti biljke te ih zasebno zasaditi.

Upotreba u akvaristici

Ova atraktivna biljka uvedena je u hobi 90-ih godina no popularna je i dan danas posebice kod ljubitelja Nature akvarija baš zbog svog prirodnog izgleda. Najčešće se koristi za prednji i srednji plan kako bi ih povezala sa stražnjim, no kod malih (nano) akvarija, koristi se i kao pozadinska biljka.


baza bilja --> Blyxa japonica

web prijatelji

aquariss forum