arhiva

Priručnik za početnike

Gnojenje akvarija po potrošnji

Autor teksta: gstaraz


akvarijska gnojiva za bilje

foto: aquariss.net

Ova je metoda gnojenja za akvariste koji su upoznati sa nekim osnovama ovog hobija, nazovimo ih naprednim, i ništa što ću napisati nije "apsolutno" te je otvoreno vlastitoj interpretaciji.
Počet ću sa štimanjem tanka za potrebe bilja, da bi završio sa podešavanjem parametara za rješavanje eventualnih disbalansa pogodnih za razvoj algi.

Krenimo od činjenice da je svaki akvarij poseban (priča za sebe), tako će i gnojenje biti različito za svaki akvarij.
Bilo koju metodu gnojenja da odaberemo, u 90% slučaja ćemo pogriješiti ako se nje držimo ko pijan plota; znači osnovno je znati kakve biljke imamo u akvariju i što one traže. (nije isto hraniti Sumo borca ili indijskog svećenika)

Pa krenimo...

Što nam je potrebno?

1. Gnojiva (svako posebno smiješano)

2. Precizna vaga za miješanje gnojiva
3. RO ili destilirana voda za miješanje gnojiva
4. Šprice za doziranje svakog elementa posebno u akvarij
5. Analiza vode koju ćemo koristiti u akvariju (pipovače)
6. Testeri (tekući, ne listići) za NO3, PO4, Fe, Gh, Kh, Ph. (dodatno Ca ili Mg)Pomoću ovog Kalkulatora za miješanje gnojiva ili sličnih kalkulatora ćemo smiješati svako od gore navedenih gnojiva, te pohraniti u frižider, spremne za upotrebu.
Ovdje su upute kako miješati gnojiva: Kako pripremiti gnojiva

Prema rezultatima kemijske analize pipovače vidjet ćemo kakva je dostupnost raznih elemenata u vodi koju koristimo, i prema tome ćemo dodavati gnojiva ili razrjeđivati istu sa RO ili destiliranom vodom da bi došli do idealnih uvjeta u našem akvariju.


analiza vode

Primjer analize vode, foto: gstaraz


Po meni, neki minimalni (ili standardni) uvjeti za držanje zdravog biljnog akvarija su sljedeći:Pošto ne znam tko ima kakav akvarij, krenut ću sa nekim srednjim vrijednostima koncentracija gnojiva u akvariju od kojih ćemo početi tražiti ravnotežu (potrošnju)

U akvarijskoj vodi moramo imati za početak sljedeće:


Dakle, smiješat ćemo gnojiva po kalkulatoru imajući u vidu rezultate kemijske analize vode koju dodajemo da bi postigli gore navedene vrijednosti.
Nakon miješanja testiramo akvarijsku vodu da vidimo je li sve u redu i odgovaraju li koncentracije gore navedenim vrijednostima. (Zapišemo rezultate testova i pustimo akvarij na miru 2 dana)
Nakon 2 dana opet testiramo vodu i počnemo tražiti potrošnju raznih elemenata u našem akvariju.


Brzo biranje poglavlja
Testiranje dušikaPraktičan primjer:

Namjestio sam tank sa masu bilja i namjestio koncentraciju N na 5 ppm.Testiranje fosforaKod velikih koncentracija P ili nekog drugog elementa, moramo imati na umu da velike koncentracije jednog elementa u odnosu na neki drugi dovode jako često do pojavi alga, pa to moramo na neki način kompenzirati... npr. : Velika koncentracija N (30ppm) u odnosu na malu koncentraciju P (0.5 ppm) će često dovesti do pojave zelene točkaste alge ... pa kako to riješiti?

Riješit ćemo to povećanjem koncentracije P; ali onda dobivamo višak ili nakupljanje fosfata u tanku, i što sad ? ... dodat ćemo u tank neki veliki potrošač fosfata, kao gore navedeni Anubias ili Microssorum koji će nam dozvoliti da držimo tako visoku koncentraciju P.


Praktičan primjer:

Namjestio sam tank i masu bilja i postavio početnu koncentraciju P na 0.7 ppm.Testiranje željeza


Testiranjem željeza, ako koristimo neku od sljedećih mješavina: CSM+b, Ferropol, Profito ili slične; ustvari testiramo  i ukupne mikroelemente (osim Ca i Mg) pošto su oni (mikroelementi) smiješani zajedno u tim bočicama u nekim približno dobrim omjerima.
Dakle, kako se troši željezo, u sličnim omjerima će se trošiti i ostali mikroelementi, pa je dovoljno samo testiranje jednoga iz cijele palete ... izabrao sam željezo radi dostupnosti testera i cijeni istoga (testera).

Željezo i mikroelemente testiramo 1x tjedno jer oni su dovoljni u minimalnim dozama za zdravi rast bilja.
Počnemo sa koncentracijom od 0.1 ppm Fe u tanku, i nakon tjedan dana mjerimo koliko je željeza ostalo u vodi... U 7 dana najvjerojatnije će ostati jako malo željeza u tanku, te ga moramo dodati da bi postigli opet koncentraciju od 0.1 ppm u vodenom stupu, no tu se javlja sitni problem, a to je da doziranje u tim bočicama nije navedeno u mg/l ili ppm već komercijalno u mililitrima.
Zato dodamo pola preporučene doze i testiramo ponovno vodu da bi sami ustanovili koliko ml otopine nam treba da postignemo željenu koncentraciju u tanku. To naravno zapišemo kako bi znali za drugi put.

Kao za sva gnojiva, može se dogoditi da u tanku imamo bilje koje zahtijeva veću koncentraciju od 0.1 ppm , pa se pobrinemo da pojačamo dozu.
Da bi pojačali dozu željeza, ne preporučam pojačavanje doziranja svih mikroelemenata, već preporučam dodati ga posebno u obliku kelata dostupnim u svakoj Poljoapoteci ili vrtnom centru. Obratiti pažnju kod kupovine keliranog Fe da kelat bude stabilan na Ph kojeg imate u tanku, a to je najčešće od Ph 5 do Ph 8.

Dakle, dovodimo koncentraciju Željeza do 0.1ppm dodavanjem CSM+B, Ferropola, ili Profito, a ako nam treba više željeza, dodajemo ga posebno u keliranom obliku.
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir kod željeza jest da je ono manje dostupno bilju na većim Ph vrijednostima, tako da oni sa visokim Ph, imat će skoro sigurno vidljive simptome pomanjkanja željeza na biljkama, te će morati dodavati češće taj mikroelement.
Dodavanje mikroelemenata preporučam uvijek izvršiti dan nakon dodavanja makroelemenata (N-P-K) kako bi limitirali vezanje željeza sa fosforom te ga učinili nedostupnim biljkama.Testiranje kalcija


O njemu ne treba previše pisati, bitno je da vam koncentracija u vodi ne prelazi 40 ppm i ne bude ispod 20 ppm.
Ako ne mijenjate vodu u tanku, već samo nadolijevate, obavezno je testiranje i ovog mikroelementa, te održavanje koncentracije na oko 35ppm-a.
Ovdje možete pročitati o vidljivim znakovima nedostatka kalcija.Testiranje magnezija


Količinu magnezija u vodenom stupu možemo dobiti rezultatom testa kalcija i Gh, ili posebnim testerom za magnezij. (vidi link par redaka niže).
Magnezij je jedan od najlakših mikroelemenata za dijagnozu (pomanjkanje) te tu možemo izbjeći kupovinu testera i pouzdati se vizualno dijagnosticiranje.
Počnite sa jednom srednjom dozom od 10ppm-a i pratite znakove pomanjkanja na listovima bilja (intervenalna kloroza koja kreće od rubova lista prema sredini, ostavljajući žile i samu sredinu listova zelenima) ... ako pomanjkanja nema, zadržite tu koncentraciju, a ako vam vrhovi npr. microsoruma počnu crniti, smanjite koncentraciju.

Na ovom linku možete doznati više o Magneziju i kalciju: Magnezij i Kalcij


Alge kao pokazatelj disbalansa nutrijenata u vodi


Par riječi o algama i kako nam mogu pomoći kod prepoznavanja višaka/nedostataka elemenata u vodi:

Zelena točkasta alga (više o zelenoj točkastoj algi)


Zelena končasta alga (više o zelenoj končastoj algi)


Zelena prašnjava alga (više o zelenoj prašnjavoj algi)


Siva končasta alga


Crna čupava alga (više o crnoj čupavoj algi)


web prijatelji

aquariss forum